Vloeren (1)

Na het aanbrengen van de trappen en het afwerken, ben ik begonnen aan de vloer. De hal en de keuken krijgen beide zwart-witte tegels die diagonaal worden gelegd. Voor het materiaal ben ik eens flink gaan Googelen en ik ben terechtgekomen bij een leverancier die gespecialiseerd is in plakfolie.

Een eenvoudige snijapparaat werkt heel prettig

Voor een paar euro heb je een halve meter zelfklevende folie. Ik heb dus een vel mat witte- en een vel mat zwarte folie aangeschaft. Met een eenvoudige snijmachine kun je  de folie eerst in repen snijden en vervolgens in tegels met een afmeting van 2,5 x 2,5 cm. Je hebt dan een formaat op schaal dat in het echt tegels van 30 x 30 zouden zijn.

Een snijmat zorgt er voor dat je in strakke lijnen kunt werken

De folie is betrekkelijk dun en dat betekent dat je al het kleinste stofje of korreltje ziet terugkomen in het geplakte oppervlak. De ondergrond moet dus absoluut vlak en schoon zijn. De houten ondervloer is daarmee dus ongeschikt want hoe je daarop je best doet, dat krijg je nooit glad genoeg op deze schaal. Ik heb daarom een oplossing gezocht in een ‘ondervloer’. Daarvoor gebruik ik dikke plastic tabbladen die elke kantoorboekhandel heeft. Ik snij deze eerst op maat die er later zo ingepast kan worden. Deze tabbladen hebben drie grote voordelen. Ten eerste is het heel flexibel zodat je later de ondervloer voldoende kunt buigen om in zijn geheel te plaatsen. Ten tweede is het materiaal transparant zodat je deze op een vel ruitjespapier of snijmat kunt leggen. Je hoeft dan geen lijnen te trekken, en je kunt keurig netjes kaarsrecht langs de lijntjes werken.

Voor een voorbeeld van het leggen van zo’n vloer kun je simpel even op internet kijken bij leveranciers van tegelvloeren, daar staan talloze afbeeldingen van fraaie vloeren. Een derde belangrijk voordeel van zo’n ‘ondervloer’ is dat het materiaal uit zichzelf vlak blijft. Je hoeft het daarom niet vast te zetten en simpel wat plinten langs de kanten plakken is voldoende. Als je dus later de vloer moet bijwerken of herstellen, of geheel wilt vervangen, kun je die er simpel weer uithalen. Dat biedt bij verdiepingvloeren bovendien de mogelijkheid om elektrische bedrading weg te werken waar je indien nodig altijd weer bij kunt.

Het snijden en plakken is een precisiewerkje. Iedereen die wel eens vloertegels gelegd heeft of een muurtje betegeld, weet dat als je niet recht begint, je na verloop van tijd steeds schever gaat werken. Een halve centimeter scheef aan het begin, kan aan de andere kant van de ruimte uitmonden in een scheve lijn van wel enkele centimeters. Het is dus net als in het ‘echt’ doorlopend passen en meten en de lijnen controleren. Wie zich in zijn eigen huis wel eens ergert aan een muur die een centimeter ‘wegloopt’, zal bij een schaalmodel dezelfde of nog grotere problemen tegenkomen. Ofschoon ik bij de bouw alles zo strak mogelijk volgens de juiste maten heb gebouwd, kom je ook hier tegen dat je muurtje soms ruim 1 milimeter schuin loopt. Dat lijkt heel weinig, maar bij een schaal van 1:12 is dat dus gewoon bijna anderhalve centimeter in het ‘echt’…..

De keuken

De hal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*