Afwerking van de buitenkant

De eerste fase is achter de rug. Na het opbouwen van het casco ben ik aan de slag gegaan met de afwerking van de  buitenkant. Dat gaf nog veel stof tot nadenken en experimenteren met materialen.

Voor de dakbedekking heb ik de standaard houten shingles genomen. Een aardige klus, want het plakken vraagt precisie en geduld. De shingels van elk 18 bij 32 mm zitten per rijtje van zes aan elkaar en dat betekent dus een hoop zaag- en vijlwerk. Omdat het dak aan de voorzijde uit drie open-klapbare delen bestaat, moet het zoveel mogelijk naadloos aansluiten zonder te klemmen. Voor de kleur heb ik antraciet gekozen, een matte donkergrijze acrylverf op waterbasis.

Aan de achterzijde heb ik een grote dakkapel gebouwd. Dat was nodig omdat op deze etage de luxe badkamer gaat komen. De zolder moest daarom een wat hoger dak krijgen. Ook weer een aardig klusje want hiervan heb ik op internet niets standaard kunnen vinden en dus moest de gehele dakkapel, inclusief kantelramen, zelf worden ontworpen en gebouwd. Om de aansluiting van de dakkapel op het dak ‘echt’ te laten lijken ben ik op zoek gegaan naar materiaal dat zo veel mogelijk lijkt op enigszins verweerde loodslabben. Want je wilt natuurlijk geen lekkage op je dak. Gewoon aluminiumfolie of blik glimt teveel dus heb ik een trucje bedacht. Iedereen weet dat een aluminiumbakje er niet meer uit ziet als het een keer in de vaatwasser is geweest omdat het zout van de vaatwasser het aluminium aantast. Daar lag dus de oplossing: een aluminiumbakje heb ik tweemaal meegedraaid in de vaatwasser. Vervolgens in stroken geknipt en voilá: prachtig verweerde loodslabben, niet van echt te onderscheiden.

Voor de dakgoot (zink) ben ik op zoek gegaan naar materiaal dat goed is te bewerken maar niet zwaar is. Want aandacht voor gewicht van materialen is bij de bouw van een poppenhuis essentieel. Als je daarop niet let tijdens de bouw, is na afloop het poppenhuis niet meer te tillen. Ik vond bij de bouwmarkt een kunststof profieltje en voor de regenpijp heb ik gekozen voor een rond aluminiumprofiel. Om de dakgoot ook echt op een dakgoot te laten lijken, moesten er natuurlijk beugels aan waarmee een goot aan het dak is bevestigd. Daarvoor heb ik nieten genomen die ik altijd in ruime voorraad bij mijn nietpistool voor handen heb. Bij elk afzonderlijk nietje 1 pootje eraf geknipt en vervolgens met 5 cm. tussenruimte op de goot geplakt. Na drogen van de lijm heb ik de goot een mooie metaalglans gegeven met een spuitbusje zilververf. Het resultaat is een fraai afgewerkte dakgoot zoals je op de foto hiernaast ziet.

Daarmee was de buitenkant weliswaar klaar, maar een belangrijk onderdeel van de constructie moest nog worden aangebracht: de trappen. Als je daaraan begint, besef je dat trappenbouwer een heus beroep is. Zelfs al werk je maar met een schaal van 1:12 en kun je het materiaal moeiteloos talloze keren alle kanten opdraaien, voordat je trappen echt uitkomen, goed passen en bijvoorbeeld niet recht voor een kamerdeur eindigen, ben je een stief kwartiertje verder. Maar ook dat is gelukt. De trappen gelakt en de leuningen licht eiken gebeitst en ze kunnen erin. Maar dan krijg je te maken met een toezichthouder die de stootplaten van de trap bij nader inzien liever matzwart heeft, want dat komt beter uit bij de geplande zwart-wit tegelvloer van de hal. Eigen schuld dikke bult, moet je als uitvoerder maar beter communiceren met je projectmanager.

Nu aan de slag met de afwerking van de hal. Deurknoppen, randjes en de tegelvloer en niet te vergeten het ondergeschoven kindje van elke verbouwing: de plinten.

De tegelvloer is net vandaag geleverd. Dat wil zeggen fraai gematteerde vellen wit en zwart zelfklevende kunststoffolie die nog tot het juiste formaat tegels moet worden gesneden, waarna het tegeltje-voor-tegeltje-plakwerk kan beginnen.

2 reacties op “Afwerking van de buitenkant
  1. Liejanne schreef:

    Ik moet nog beginnen met mijn poppenhuis maar met deze informatie kan ik alvast wat dingen bij elkaar gaan zoeken.
    Wat een mooi huis heeft u gemaakt

    • Poppenhuisblog schreef:

      Dag Liejanne, dank je wel voor je reactie. Als je aan een poppenhuis gaat beginnen, is het inderdaad slim om materialen te gaan verzamelen, je kunt bijna alles wel gebruiken. Binnenkort start ik hier een nieuwe pagina met tips en voorbeelden over gebruik van materialen, waarvoor bijdragen van anderen van harte welkom zijn. Succes met je poppenhuis en laat nog eens wat van je horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*