De afwerking buiten

Nu de gaten voor alle ramen, deuren en erker zijn gezaagd, ga ik beginnen met de afwerking van de buitenkant. Vanzelfsprekend moeten straks de muren niet in de hoogglans verf komen te staan want zo ziet geen enkel huis er uit. Om het onbehandelde triplex aan te pakken, ben ik eerst maar wat gaan Googlen want plankjes van nog geen 4mm dik vragen een andere aanpak dan hardhouten kozijnen lijkt me zo. Ik wam er al snel achter dat gerenommeerde schilders adviseren om als grondverf voor dit doel doodgewone latex te gebruiken. Het is nerf-vullend, droogt supersnel en is erg mooi glad te te schuren. Al latexend kom ik er achter dat het door mij aangeschafte populierenhout vele malen mooier uit de verf komt dan het gewone triplex. Dat laatste blijkt toch nog flink geschuurd, geplamuurd en nog eens geschuurd te moeten worden. Maar het resultaat met latex als grondverf is uitstekend. Voor de afwerking van de buitenkant zijn we op zoek gegaan naar een milieuvriendelijke verf op waterbasis, maar het moet er niet gaan uitzien als alledaags geschilderd hout. Maar wat dan? Geheel onverwacht liepen we op onze zoektocht uitgerekend bij de Action tegen een geweldige oplossing aan: krijtverf! En precies in de goede kleur ‘mint’.

Als je het blik openmaakt heeft het de dikte van Griekse yoghurt en dat is even wennen. Ik heb het opgebracht met een gewoon schuimrubber rollertje en het resultaat is verbluffend: een mooie matte laag die door het hele fijne korreltje doet denken aan een gestucte muur. Een laagje is al voldoende maar ik twijfel er nog wel over of ik een tweede laag zal aanbrengen. Mogelijk wordt die laag minder strak, dus dat ga ik eerst maar eens op een apart plankje uitproberen voor ik de boel verpest.

De 12 raam- en deurkozijnen, 4 binnendeuren, een erker en openslaande deuren met alle hoekjes en gaatjes schilderen is natuurlijk een hels karwei met een
kwastje, dus heb ik daarvoor een handige spuitbus met verf aangeschaft. Helaas is dat minder succesvol, de verf is te dun en dekt erg slecht. Bovendien moet je dat buiten doen als je lief wilt zijn voor je longen, en dat kan dan alleen bij windstil weer. Deze onderdelen gronden met latex is uiteraard geen optie want dat zou dan ook allemaal geschuurd moeten worden……Er zit dus niets anders op dan alles een voor een met de hand te gaan schilderen met Home Deco, de decoratieve hobby paint. De kleur van de kozijnen wordt gebroken wit.

 

Inmiddels heb ik ook het balkon voor de slaapkamer grotendeels klaar om afgelakt en gemonteerd te worden.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*