De deuren en de ramen

Nu het casco staat en we weten hoe de indeling moet gaan worden, ben ik op zoek gegaan naar deuren en ramen. De standaard gladde deuren vind ik geen recht doen aan de stijl van het huis, en over de bijgeleverde plastic raamkozijnen ben ik al helemaal niet te spreken. Tot overmaat van ramp blijkt ook de bijgevoegde voordeur een goedkoop plastic exemplaar te zijn. Jammer, maar dat kan zo in de vuilnisbak worden gekieperd. Op internet is uiteraard heel veel te vinden, maar ook in een poppenhuiswinkel in de regio. Het inventariserend rondje bracht me uiteindelijk bij
Handelshuset Vega in Denemarken, de groothandel-leverancier van kwalitatief erg mooie spullen.  Met de eerste bestelling heb ik nu de deuren en ramen in bezit die er prachtig uitzien. Behalve de binnendeuren heb ik ook meteen maar een waardige voordeur besteld. Voor de woonkamer is de erker ‘Baywatch’ een fraaie aanwinst.

Helaas blijken de binnendeuren in maat iets af te wijken dus dat betekent weer het nodige zaag- en herstelwerk. Omdat de voorgevel behoorlijk ingrijpend moet worden aangepast, heb ik van het bouwpakket front afscheid genomen en een geheel nieuwe voorgevel gemaakt zodat de ramen en de voordeur ook meteen goed passen. Geluk bij een ongeluk is dat ik op advies van de lokale bouwmarkt gekozen heb voor populierenhout in plaats van het standaard triplex. Dat blijkt van veel betere kwaliteit te zijn met een fijne nerf en heel licht van gewicht, een aanrader waarmee ik de volgende keer meteen van start ga.

Het populierenhout met een dikte van 3,75 mm kan zelfs met een stanleymes eenvoudig worden uitgesneden. Dat is niet alleen gemakkelijker dan zagen, het geeft vrijwel geen splinters en rafelrandjes dat weer een stuk scheelt bij het afwerken.

1 Reactie op “De deuren en de ramen
  1. Marja schreef:

    Wat een enige deur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*