De onderste etage

Vandaag ben ik begonnen met de onderste etage. Het is even toch nog een gepuzzel om alles in de juiste volgorde te lijmen en te klemmen. Ik heb daarom een lijm gekozen die snel droogt zodat je bij elke volgende plakactie niet te lang hoeft te wachten. Bison Houtlijm Supersnel (D2) is daarvoor prima geschikt. Om de zaak na het aanbrengen van de lijm een poosje bij elkaar te houden, gebruik ik stevige punaises. Pleisters bij de hand houden is in dit verband wel een aanrader.

De onderdelen van het bouwpakket zijn erg zorgvuldig ge-prefabriceerd, alles past keurig in elkaar. Nu blijkt ook de keuze voor de juiste lijm belangrijk want sommige onderdelen sluiten maar een enkele millimeter op elkaar aan en dan is een stevige hechting essentieel. Ik begin met de twee buitenste units in elkaar te zetten, later zal ik deze met elkaar verbinden door het plaatsen van het trappenhuis. Nu kom ik er dus achter dat het handig is om eerst een grondplaat aan te schaffen waarop ik de onderste etage  neerzet, zodat ik het straks het geheel nog kan verplaatsen zonder dat het uit elkaar kukelt.

Het trappenhuis blijkt wel een apart dingetje te zijn. Het is namelijk geen zelfstandige unit maar bestaat uit een aantal losse elementen die de twee units met elkaar moeten gaan verbinden. De grondplaat is een zegen want met de vlijmscherpe punaises kan ik alles aan de onderplaat vastpinnen.

Intussen ben ik ook tot de conclusie gekomen dat een poppenhuis meer is dan alleen een voorkant en een binnenkant: aan de achterkant zit minstens evenveel werk. Dat betekent dus voortdurend het geheel met grondplaat en al ronddraaien om er goed bij te kunnen. Het alternatief is er omheen lopen, maar ik kies voor een praktischer oplossing: een vierkante tafel op werkhoogte met grote rolwielen onder de poten. Zo kan ik de werktafel gewoon ronddraaien en dat werkt heel plezierig. Tot slot heb ik nog even de dakspanten geplaatst, een simpel klusje maar ineens begint het op een poppenhuis te lijken. Nu blijkt ook dat de afmetingen fors groter zijn dan ik in gedachten had.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*